Dankirke

Ved Dankirke lå i jernalderen og vikingetiden en rig landsby. Den lå lige syd for Ribe og nær ved Vadehavet, det vil sige lige vest for den nuværende by Egebæk-Hviding.

Den var delt i Dankirke Øst og Dankirke Vest.
Undersøgelser fra  1965-1970 af bopladsen, fremviser rester af huse fra det 4. eller 5. århundrede e.kr. Således var Dankirke en af Danmarks tidligste byer.

Omtrent 3000 m² af landsbyen er udgravet, hvilket kun svarer til en del af den oprindelige landsby. Mange hustomter blev udgravet, og man har fundet rester af fire brønde. Nogle mener, at Danmarks første kirke blev bygget i Dankirke. Ellers er det en kendsgerning, at den første kristne kirke i Danmark, blev bygget i Hedeby omkring år 850.

Landsbyen var anlagt tæt ved havet, hvilket tillod handel med andre lande, såsom England. Frem til 700-tallet var Dankirke en af Danmarks vigtigste handelsbyer, indtil den blev overgået af Ribe, og som gjorde den overflødig. Fundne genstande fra Dankirke er udstillet på Nationalmuseet i København. Man har blandt andet fundet et velbevaret blåt glasbæger, og tretten mønter, hvoraf tre var såkaldte engelske sceattas.